Nasza mała domowa, rzemieślnicza piekarnia powstała z potrzeby jedzenia dobrego chleba. Chleby i wypieki na słodko tworzymy dla Was z całą naszą pasją, wiedzą i zaangażowaniem. Dokładamy wszelkich starań, żeby pieczywo było najwyższej jakości.



Nasza zasada to prawdziwość wypieków. Wszystkie chleby mają proste składy, czyli woda, mąka, sól i zakwas żytni 2000.



Sercem naszej piekarni są dwa słoiczki z zakwasami, o które dbamy codziennie je dokarmiając. To dzięki nim i naszej wiedzy chleby, które oferujemy są zdrowe i pyszne. Chleby wypiekamy wyłącznie na zakwasie. Proces powstawania takiego chleba to 24h, a czasami nawet dłużej. Dzięki temu chleby zachowują swoje właściwości zdrowotne i nie wysychają.


Do naszych wypieków używamy wyłącznie polskich produktów. Mąka, z której pieczemy pochodzi z młyna. Ziarna w chlebach foremkowych również są polskie. Czosnek dodawany do chleba sadzimy i pielęgnujemy sami w naszym ogródku. Jajka i miód dodawane do wypieków na słodko pochodzą z naszego gospodarstwa.
Jak jedzenie chleba na naturalnym zakwasie wpływa na nasz organizm?
- Naturalny kwas mlekowy zawarty w pieczywie ma szczególnie ważną rolę w regulowaniu układu pokarmowego, regulując jego pH
- Chleb na zakwasie zawiera mniej węglowodanów
- Ma pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową
- Zawiera dwa rodzaje substancji sprzyjającym trawieniu: błonnik i probiotyki
- Doskonale chroni komórki przed toksycznym działaniem wolnych rodników i stymuluje prawidłowe działanie tarczycy
- Bakterie kwasu mlekowego w przewodzie pokarmowym hamują rozwój bakterii chorobotwórczych
- Długotrwała fermentacja mlekowa rozkłada kwas fitynowy występujący w zbożach, uniemożliwiający przyswajanie cennych mikroelementów, takich jak żelazo, cynk, miedź, kobalt, mangan, tylko chleb na klasycznym pięciofazowym zakwasie zawiera komplet mikroelementów
Zapraszamy do odwiedzania nas na naszych social mediach tam się dzieje!