Przejdź do głównej treści
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Pasieka Brzezińskich

Miód lipowy 1150g

Przejdź do sekcji Opinie

Ostatni miód pozyskiwany przez nasze pszczoły w małej wiejskiej pasiece na Dolnym Śląsku. Pszczoły pozyskują ten cenny miód z pięknych kwiatów lip, które rosną w naszej wsi. Świeży dostępny zawsze od lipca.

Miód z sezonu 2025

Przejdź do pełnego opisu
Cena 59,00 zł
szt.
Dostępność:
duża ilość
Czas wysyłki: 48 godzin

Kod produktu: ML_20240712102420

Opis

Jak powstaje miód lipowy?

  • Ostatni miód pozyskiwany przez nasze pszczoły w małej wiejskiej pasiece na Dolnym Śląsku. Pszczoły pozyskują ten cenny miód z pięknych kwiatów lip, które rosną w naszej wsi. Świeży dostępny zawsze od lipca.
  • W postaci płynnej miód lipowy ma barwę jasnobursztynową, krystalizuje przez ok. 3 miesiące od pozyskania. Po skrystalizowaniu przybiera on barwę kremową lub jasnozłocistą.

Co kryje się w miodzie lipowym?

  • enzymy bakteriobójcze i antywirusowe 
  • wiele flawonoidów i polifenoli, które działają jako przeciwutleniacze i pomagają w walce z chorobami cywilizacyjnymi
  • zawiera witaminy, takie jak witamina C, B1, B2, B6 i PP, a także wapń, magnez i potas.

Jak miód lipowy wspiera nasz organizm?

  • pomocny w walce z przeziębieniem, objawami grypy, chorobami układu oddechowego
  • ma korzystny wpływ na układ nerwowy w obliczu bezsenności czy wyczerpania organizmu
  • świetnym składnikiem diety sportowców z uwagi na zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów
  • wspomaga on układ odpornościowy
  • ma bardzo silne działanie bakteriobójcze i antywirusowe
  • ma działanie wykrztuśne
  • wspomaganiu terapii chorób serca i układu krążenia, takich jak: choroba wieńcowa, miażdżyca i nadciśnienie.

Zastosowanie miodu lipowego:

  • do kanapek
  • dodatek do sosów, dipów
  • doskonały jako izotonik w połączeniu z wodą, cytryną i miętą
  • jako dodatek do ciast, przetworów
  • do przestudzonej herbaty przy przeziębieniu
  • łyżkę miodu zalej wieczorem chłodną wodą, wymieszaj i zacznij dzień od szklanki wody z miodem
  • miód lipowy w połączeniu z mlekiem albo owocami maliny czy naparem z kwiatów lipy staje się jeszcze bardziej prozdrowotnie działającym produktem

Kaloryczność

  • w 100 g miodu rzepakowego jest ok. 300–340 kalorii.
  • indeks glikemiczny 45

Dekrystalizacja miodu

Każdy miód można z postaci stałej przywrócić do płynnej, podgrzewając go w temperaturze nieprzekraczającej 40 oC. Pozwoli to zachować naturalne właściwości miodu.

Uwaga!

Produkty pszczele mogą wywoływać uczulenie, ale same w sobie raczej nie wywołują alergii. W tym przypadku jej przyczyną mogą być zawarte w miodzie pyłki roślin. Reakcja uczuleniowa najczęściej pojawia się podczas spożywania miodów spadziowych oraz wielokwiatowych. Warto skonsultować się z lekarzem celem ustalenia szczegółów stosowania kuracji produktami pszczelimi.

Przechowywanie

Pamiętaj, że tylko naturalny miód pszczeli ulega procesowi krystalizacji. Trzymaj go w suchym i chłodnym miejscu w temperaturze od 10 do 15°C

Opinie

Liczba ocen: 0
Oceń i opisz