Miód lipowy 1150g
Wystaw opinię o produkcie
Ostatni miód pozyskiwany przez nasze pszczoły w małej wiejskiej pasiece na Dolnym Śląsku. Pszczoły pozyskują ten cenny miód z pięknych kwiatów lip, które rosną w naszej wsi. Świeży dostępny zawsze od lipca.
Miód z sezonu 2025
Kod produktu: ML_20240712102420
Opis
Jak powstaje miód lipowy?
- Ostatni miód pozyskiwany przez nasze pszczoły w małej wiejskiej pasiece na Dolnym Śląsku. Pszczoły pozyskują ten cenny miód z pięknych kwiatów lip, które rosną w naszej wsi. Świeży dostępny zawsze od lipca.
- W postaci płynnej miód lipowy ma barwę jasnobursztynową, krystalizuje przez ok. 3 miesiące od pozyskania. Po skrystalizowaniu przybiera on barwę kremową lub jasnozłocistą.
Co kryje się w miodzie lipowym?
- enzymy bakteriobójcze i antywirusowe
- wiele flawonoidów i polifenoli, które działają jako przeciwutleniacze i pomagają w walce z chorobami cywilizacyjnymi
- zawiera witaminy, takie jak witamina C, B1, B2, B6 i PP, a także wapń, magnez i potas.
Jak miód lipowy wspiera nasz organizm?
- pomocny w walce z przeziębieniem, objawami grypy, chorobami układu oddechowego
- ma korzystny wpływ na układ nerwowy w obliczu bezsenności czy wyczerpania organizmu
- świetnym składnikiem diety sportowców z uwagi na zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów
- wspomaga on układ odpornościowy
- ma bardzo silne działanie bakteriobójcze i antywirusowe
- ma działanie wykrztuśne
- wspomaganiu terapii chorób serca i układu krążenia, takich jak: choroba wieńcowa, miażdżyca i nadciśnienie.
Zastosowanie miodu lipowego:
- do kanapek
- dodatek do sosów, dipów
- doskonały jako izotonik w połączeniu z wodą, cytryną i miętą
- jako dodatek do ciast, przetworów
- do przestudzonej herbaty przy przeziębieniu
- łyżkę miodu zalej wieczorem chłodną wodą, wymieszaj i zacznij dzień od szklanki wody z miodem
- miód lipowy w połączeniu z mlekiem albo owocami maliny czy naparem z kwiatów lipy staje się jeszcze bardziej prozdrowotnie działającym produktem
Kaloryczność
- w 100 g miodu rzepakowego jest ok. 300–340 kalorii.
- indeks glikemiczny 45
Dekrystalizacja miodu
Każdy miód można z postaci stałej przywrócić do płynnej, podgrzewając go w temperaturze nieprzekraczającej 40 oC. Pozwoli to zachować naturalne właściwości miodu.
Uwaga!
Produkty pszczele mogą wywoływać uczulenie, ale same w sobie raczej nie wywołują alergii. W tym przypadku jej przyczyną mogą być zawarte w miodzie pyłki roślin. Reakcja uczuleniowa najczęściej pojawia się podczas spożywania miodów spadziowych oraz wielokwiatowych. Warto skonsultować się z lekarzem celem ustalenia szczegółów stosowania kuracji produktami pszczelimi.
Przechowywanie
Pamiętaj, że tylko naturalny miód pszczeli ulega procesowi krystalizacji. Trzymaj go w suchym i chłodnym miejscu w temperaturze od 10 do 15°C
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.