Przejdź do głównej treści
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Pasieka Brzezińskich

Miód rzepakowy 1150g

Przejdź do sekcji Opinie

Pierwszy miód pozyskiwany przez nasze pszczoły w małej wiejskiej pasiece na Dolnym Śląsku. Pszczoły pozyskują ten cenny miód z pięknych, żółtych kwiatów rzepaków, które rosną w pobliżu naszej pasieki.

Świeży 2025

Przejdź do pełnego opisu
Cena 45,00 zł
szt.
Dostępność:
na wyczerpaniu
Czas wysyłki: 48 godzin

Kod produktu: 1a_20240712101305

Opis

Jak powstaje nasz miód rzepakowy?

  • Pierwszy miód pozyskiwany przez nasze pszczoły w małej wiejskiej pasiece na Dolnym Śląsku. Pszczoły pozyskują ten cenny miód z pięknych, żółtych kwiatów rzepaków, które rosną w pobliżu naszej pasieki. Nasi sąsiedzi wiedzą, że w pobliżu ich pól znajduje się pasieka i dbają o kulturę uprawy. Świeży dostępny zawsze od maja.
  • W postaci płynnej miód rzepakowy ma barwę słomkową, krystalizuje bardzo szybko, ponieważ zawiera w sobie dużo cukrów prostych – glukozy i fruktozy – może przejść z formy płynnej w stałą nawet już po kilku dniach.

Co kryje się w miodzie rzepakowym?

  • w ok. 80 % cukrów prostych, a dokładniej z mieszaniny glukozy i fruktozy, czyli bardzo łatwo przyswajalnych węglowodanów,
  • w ok. 20 % z wody, niewielkich ilości białka, enzymów, a także olejków eterycznych
  • w miodzie rzepakowym jest też wiele cennych dla zdrowia składników mineralnych, w tym: bor, witaminy z grupy B, witaminę K i C, żelazo, potas, magnez i wysoką zawartość aminokwasów
  • Miód rzepakowy to przede wszystkim źródło flawonoidów, które są naturalnymi antyoksydantami – zmniejszają ryzyko zapadnięcia na chorobę nowotworową i spowalniają starzenie komórek

Jak miód rzepakowy wspiera nasz organizm?

  • dzięki wysokiej zawartości glukozy i aminokwasów jest dobrą odżywką w stanach wyczerpania i zmęczenia
  • łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych oraz objawy przeziębienia
  • polecany jest szczególnie osobom chorującym, rekonwalescentom, a także sportowcom i osobom poddawanym wysokiemu wysiłkowi fizycznemu oraz intelektualnemu
  • ma działanie przeciwzapalne, idealnie sprawdza się w łagodzeniu dolegliwości związanych ze stanami zapalnymi układu moczowego, a także układu pokarmowego
  • stymuluje układ odpornościowy, poprawia funkcje obronne organizmu
  • obniża ryzyko miażdżycy oraz chorób układu krążenia
  • ma działania antybakteryjne i antygrzybiczne
  • przyspiesza gojenie i zasklepianie ran
  • ma działanie regenerujące, osłaniające żołądek i wątrobę

Zastosowanie miodu rzepakowego:

  • do kanapek
  • dodatek do sosów, dipów
  • doskonały jako izotonik w połączeniu z wodą, cytryną i miętą
  • jako dodatek do ciast, przetworów
  • do przestudzonej herbaty
  • łyżkę miodu zalej wieczorem chłodną wodą, wymieszaj i zacznij dzień od szklanki wody z miodem
  • do zup

Kaloryczność

  • w 100 g miodu rzepakowego jest ok. 300–340 kalorii.
  • indeks glikemiczny 64

Dekrystalizacja miodu

Każdy miód można z postaci stałej przywrócić do płynnej, podgrzewając go w temperaturze nieprzekraczającej 40oC. Pozwoli to zachować naturalne właściwości miodu.

Uwaga!

Produkty pszczele mogą wywoływać uczulenie, ale same w sobie raczej nie wywołują alergii. W tym przypadku jej przyczyną mogą być zawarte w miodzie pyłki roślin. Reakcja uczuleniowa najczęściej pojawia się podczas spożywania miodów spadziowych oraz wielokwiatowych. Warto skonsultować się z lekarzem celem ustalenia szczegółów stosowania kuracji produktami pszczelimi.

Przechowywanie

Pamiętaj, że tylko naturalny miód pszczeli ulega procesowi krystalizacji. Trzymaj go w suchym i chłodnym miejscu w temperaturze od 10 do 15°C

Opinie

Liczba ocen: 0
Oceń i opisz