Miód rzepakowy 1150g
Wystaw opinię o produkcie
Pierwszy miód pozyskiwany przez nasze pszczoły w małej wiejskiej pasiece na Dolnym Śląsku. Pszczoły pozyskują ten cenny miód z pięknych, żółtych kwiatów rzepaków, które rosną w pobliżu naszej pasieki.
Świeży 2025
Kod produktu: 1a_20240712101305
Opis
Jak powstaje nasz miód rzepakowy?
- Pierwszy miód pozyskiwany przez nasze pszczoły w małej wiejskiej pasiece na Dolnym Śląsku. Pszczoły pozyskują ten cenny miód z pięknych, żółtych kwiatów rzepaków, które rosną w pobliżu naszej pasieki. Nasi sąsiedzi wiedzą, że w pobliżu ich pól znajduje się pasieka i dbają o kulturę uprawy. Świeży dostępny zawsze od maja.
- W postaci płynnej miód rzepakowy ma barwę słomkową, krystalizuje bardzo szybko, ponieważ zawiera w sobie dużo cukrów prostych – glukozy i fruktozy – może przejść z formy płynnej w stałą nawet już po kilku dniach.
Co kryje się w miodzie rzepakowym?
- w ok. 80 % cukrów prostych, a dokładniej z mieszaniny glukozy i fruktozy, czyli bardzo łatwo przyswajalnych węglowodanów,
- w ok. 20 % z wody, niewielkich ilości białka, enzymów, a także olejków eterycznych
- w miodzie rzepakowym jest też wiele cennych dla zdrowia składników mineralnych, w tym: bor, witaminy z grupy B, witaminę K i C, żelazo, potas, magnez i wysoką zawartość aminokwasów
- Miód rzepakowy to przede wszystkim źródło flawonoidów, które są naturalnymi antyoksydantami – zmniejszają ryzyko zapadnięcia na chorobę nowotworową i spowalniają starzenie komórek
Jak miód rzepakowy wspiera nasz organizm?
- dzięki wysokiej zawartości glukozy i aminokwasów jest dobrą odżywką w stanach wyczerpania i zmęczenia
- łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych oraz objawy przeziębienia
- polecany jest szczególnie osobom chorującym, rekonwalescentom, a także sportowcom i osobom poddawanym wysokiemu wysiłkowi fizycznemu oraz intelektualnemu
- ma działanie przeciwzapalne, idealnie sprawdza się w łagodzeniu dolegliwości związanych ze stanami zapalnymi układu moczowego, a także układu pokarmowego
- stymuluje układ odpornościowy, poprawia funkcje obronne organizmu
- obniża ryzyko miażdżycy oraz chorób układu krążenia
- ma działania antybakteryjne i antygrzybiczne
- przyspiesza gojenie i zasklepianie ran
- ma działanie regenerujące, osłaniające żołądek i wątrobę
Zastosowanie miodu rzepakowego:
- do kanapek
- dodatek do sosów, dipów
- doskonały jako izotonik w połączeniu z wodą, cytryną i miętą
- jako dodatek do ciast, przetworów
- do przestudzonej herbaty
- łyżkę miodu zalej wieczorem chłodną wodą, wymieszaj i zacznij dzień od szklanki wody z miodem
- do zup
Kaloryczność
- w 100 g miodu rzepakowego jest ok. 300–340 kalorii.
- indeks glikemiczny 64
Dekrystalizacja miodu
Każdy miód można z postaci stałej przywrócić do płynnej, podgrzewając go w temperaturze nieprzekraczającej 40oC. Pozwoli to zachować naturalne właściwości miodu.
Uwaga!
Produkty pszczele mogą wywoływać uczulenie, ale same w sobie raczej nie wywołują alergii. W tym przypadku jej przyczyną mogą być zawarte w miodzie pyłki roślin. Reakcja uczuleniowa najczęściej pojawia się podczas spożywania miodów spadziowych oraz wielokwiatowych. Warto skonsultować się z lekarzem celem ustalenia szczegółów stosowania kuracji produktami pszczelimi.
Przechowywanie
Pamiętaj, że tylko naturalny miód pszczeli ulega procesowi krystalizacji. Trzymaj go w suchym i chłodnym miejscu w temperaturze od 10 do 15°C
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.