Pyłek nagietkowy 200g
Wystaw opinię o produkcie
pyłek z nagietków, facelii, kukurydzy oraz wszystkich późnoletnich kwiatów
Waga: 200 g
Kod produktu: 685B-46183_20240815163343
Opis
Jak powstaje pyłek kwiatowy?
- Pyłek kwiatowy zbierany przez nasze pszczoły z kwiatów roślin zielnych i drzew, pszczoły mieszają z niewielką ilością śliny lub nektaru i w postaci obnóży przenoszą do ula w koszyczkach znajdujących się na tylnej parze nóg. Pyłek pszczeli z naszej pasieki jest wysuszony, przewiany na wialni i przemrożony. Produkt wysokiej jakości. Gotowy do spożycia, pyszny i zdrowy!
- Kolor i smak pyłku różni się w zależności od pory zbiorów i kwiatów kwitnących w okolicy naszej pasieki.
Co kryje się w pyłku kwiatowym?
- zawiera 200 substancji i biopierwiastków
- bogaty w białko, węglowodany, tłuszcze, aminokwasy, enzymy, hormony, składniki mineralne, aminokwasy (w tym niewytwarzane przez organizm)
- zawiera sole mineralne, a także substancje antybiotyczne, hormony (estron, acetylocholina), substancje wzrostowe, olejki eteryczne, fitocydy
- składa się w 50% z białka, dlatego też stanowi wartościowy pokarm dla wegetarian i osób spożywających mniej mięsa
- źródło witamin z grupy B, witaminy C, witam A, E i D; cennych substancji jak: kwas foliowy czy biotyna oraz mikro- i makroelementów: wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo, cynk, krzem, selen
W czym pyłek kwiatowy może wesprzeć nasz organizm?
- niedokrwistość
- łagodzi przebieg infekcji
- wpływa na działanie układu sercowo-naczyniowego
- wykazuje działanie przeciwutleniające
- poprawiają apetyt u niejadków
- hamuje procesy starzenia, korzystnie wpływa na stan włosów, cery i paznokci
- przy przewlekłym zapaleniu wątroby
- przy zaburzeniach procesów przemiany materii
- przy osłabionym systemie odpornościowym
- przy zaburzeniach wzrostu
- przy klimakterium
- przy podwyższonym poziomie cholesterolu
- w stanach napięcia nerwowego
- przy problemach z pamięcią i koncentracją
- przy zmianach zapalnych i przerostowych gruczołu krokowego (prostata)
Jak stosować pyłek kwiatowy:
- Pyłek kwiatowy należy (najlepiej wieczorem) rozpuścić w letniej wodzie i rano po ponownym przemieszaniu wypić.
- Można do smaku dodać łyżeczkę miodu i odrobinę soku z cytryny. Pyłek kwiatowy rozpuszczony w wodzie ma charakterystyczny zapach kwiatów i miodu, ale jego smak jest lekko mdły.
- Najlepiej zacząć od płaskiej łyżki do herbaty ok. 5g. Jeżeli nie pojawią się reakcje alergiczne osoby dorosłe mogą spożyć 30-40 gramów pyłku, co odpowiada dwóm łyżkom stołowym.
- Pyłek kwiatowy można również dodawać do jogurtów czy sałatek.
- Kuracja pyłkiem pszczelim powinna wynosić 1-3 miesięcy, po tym czasie należy zrobić przerwę min. 30 dni.
Kaloryczność
w 100 g pyłku kwiatowego jest ok. 340 kalorii.
indeks glikemiczny - niski
Uwaga!
Pyłek kwiatowy, podobnie jak każdy inny produkt pszczeli, może uczulać. Zalecamy się zachowanie ostrożności w przypadku osób cierpiących na alergie. Warto skonsultować się z lekarzem celem ustalenia szczegółów stosowania kuracji produktami pszczelimi.
Przechowywanie
Trzymaj go w suchym i chłodnym miejscu w temperaturze od 5 do 15°C
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.