Przejdź do głównej treści
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Pyłek nagietkowy 200g

Przejdź do sekcji Opinie

pyłek z nagietków, facelii, kukurydzy oraz wszystkich późnoletnich kwiatów

Waga: 200 g

Przejdź do pełnego opisu
Cena 30,00 zł
Dostępność:
tymczasowo niedostępny
Niedostępny
Czas wysyłki: 48 godzin

Kod produktu: 685B-46183_20240815163343

Opis

Jak powstaje pyłek kwiatowy?

  • Pyłek kwiatowy zbierany przez nasze pszczoły z kwiatów roślin zielnych i drzew, pszczoły mieszają z niewielką ilością śliny lub nektaru i w postaci obnóży przenoszą do ula w koszyczkach znajdujących się na tylnej parze nóg. Pyłek pszczeli z naszej pasieki jest wysuszony, przewiany na wialni i przemrożony. Produkt wysokiej jakości. Gotowy do spożycia, pyszny i zdrowy!
  • Kolor i smak pyłku różni się w zależności od pory zbiorów i kwiatów kwitnących w okolicy naszej pasieki.

Co kryje się w pyłku kwiatowym?

  • zawiera 200 substancji i biopierwiastków
  • bogaty w białko, węglowodany, tłuszcze, aminokwasy, enzymy, hormony, składniki mineralne, aminokwasy (w tym niewytwarzane przez organizm)
  • zawiera sole mineralne, a także substancje antybiotyczne, hormony (estron, acetylocholina), substancje wzrostowe, olejki eteryczne, fitocydy
  • składa się w 50% z białka, dlatego też stanowi wartościowy pokarm dla wegetarian i osób spożywających mniej mięsa
  • źródło witamin z grupy B, witaminy C, witam A, E i D; cennych substancji jak: kwas foliowy czy biotyna oraz mikro- i makroelementów: wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo, cynk, krzem, selen

W czym pyłek kwiatowy może wesprzeć nasz organizm?

  • niedokrwistość 
  • łagodzi przebieg infekcji
  • wpływa na działanie układu sercowo-naczyniowego
  • wykazuje działanie przeciwutleniające
  • poprawiają apetyt u niejadków
  • hamuje procesy starzenia, korzystnie wpływa na stan włosów, cery i paznokci
  • przy przewlekłym zapaleniu wątroby 
  • przy zaburzeniach procesów przemiany materii 
  • przy osłabionym systemie odpornościowym 
  • przy zaburzeniach wzrostu
  • przy klimakterium
  • przy podwyższonym poziomie cholesterolu 
  • w stanach napięcia nerwowego 
  • przy problemach z pamięcią i koncentracją 
  • przy zmianach zapalnych i przerostowych gruczołu krokowego (prostata)  

Jak stosować pyłek kwiatowy:

  • Pyłek kwiatowy należy (najlepiej wieczorem) rozpuścić w letniej wodzie i rano po ponownym przemieszaniu wypić.
  • Można do smaku dodać łyżeczkę miodu i odrobinę soku z cytryny. Pyłek kwiatowy rozpuszczony w wodzie ma charakterystyczny zapach kwiatów i miodu, ale jego smak jest lekko mdły. 
  • Najlepiej zacząć od płaskiej łyżki do herbaty ok. 5g. Jeżeli nie pojawią się reakcje alergiczne osoby dorosłe mogą spożyć 30-40 gramów pyłku, co odpowiada dwóm łyżkom stołowym.
  • Pyłek kwiatowy można również dodawać do jogurtów czy sałatek.
  • Kuracja pyłkiem pszczelim powinna wynosić 1-3 miesięcy, po tym czasie należy zrobić przerwę min. 30 dni.

Kaloryczność

w 100 g pyłku kwiatowego jest ok. 340 kalorii.
indeks glikemiczny - niski

Uwaga!

Pyłek kwiatowy, podobnie jak każdy inny produkt pszczeli, może uczulać. Zalecamy się zachowanie ostrożności w przypadku osób cierpiących na alergie. Warto skonsultować się z lekarzem celem ustalenia szczegółów stosowania kuracji produktami pszczelimi.

Przechowywanie

Trzymaj go w suchym i chłodnym miejscu w temperaturze od 5 do 15°C

 

Opinie

Liczba ocen: 0
Oceń i opisz